Wiskunde bijles Den Haag Ypenburg

Veelgestelde vragen over wiskunde bijles

Hoeveel uur bijles heb ik nodig?

De meeste leerlingen hebben aan 1 uur per week voldoende om een goed cijfer te halen. Voor enkele leerlingen is dit niet genoeg. Voor die leerlingen is 1,5 uur of 2 uur per week nodig. Tot slot zijn er leerlingen die alleen zo af en toe wat extra hulp nodig hebben omdat ze de stof snel oppikken. Voor hen is 1 uur bijles om de week, of zo af en toe een ad-hoc bijles naar behoefte mogelijk.

Hoe kun je nu weten hoeveel uur je nodig hebt? Dit is op voorhand niet altijd duidelijk. Wat we meestal doen is met 1 uur in de week te beginnen. In de bijlessen beoordelen we of de leerling voldoende parate kennis heeft, hoe snel de leerling nieuwe stof tot zich neemt, en in welke mate de leerling wiskundig inzicht heeft bij het maken van opgaven. Na een aantal bijlessen of na de eerste toets kunnen we kijken of meer bijlessen nodig zijn, of dat de leerling voldoende zou hebben aan minder bijlessen.

Er zijn ook leerlingen die willen bijspijkeren in de vakantie (Summer School). Het aantal uur dat leerlingen afnemen in de zomervakantie is afhankelijk van waar de leerling staat en varieert tussen grofweg 5 en 30 uur verspreid over een aantal weken, afhankelijk van de behoefte. Dit aantal uur stellen we doorgaans voorafgaand aan de bijlessen in overleg vast. Op basis van de vraag kan Michiel over dit aantal uur adviseren.

Wat is Summer School en wanneer is dit een goed idee?

Summer School is wiskunde bijspijkeren in de zomervakantie. Dit is handig voor leerlingen die door het jaar heen een achterstand hebben opgelopen en dit willen inhalen, of juist een goede start in het nieuwe schooljaar willen maken door in de zomervakantie alvast wat vooruit te werken.

Summer School is bewezen effectief, leerlingen die wiskunde al een beetje opgegeven hadden kregen we weer op de rit met behulp van een intensief traject in de zomervakantie.

Overigens is bijles in de overige vakanties ook meestal mogelijk.

Geeft u ook examentraining?

Ja, we geven ook examentraining. Doorgaans is dit in de vorm van het oefenen van oude examens tijdens de bijles en waar nodig met het gericht doornemen en oefenen van stof waar de leerling nog moeite mee heeft.

Als de leerling minder ondersteuning nodig heeft bij het oefenen van oude examens kan de leerling thuis zelfstandig een oud examen maken en noteren waar hij/zij er niet uitkomt. Deze opgaven kunnen we dan gericht doornemen in de bijles.

In het algemeen is het raadzaam om als voorbereiding op je wiskunde examen een paar oude examens te maken. Je kunt dit in delen doen, maar maak in ieder geval ook één examen in één keer achter elkaar. Blok 3 uur in je agenda, zet je telefoon op stil en maak het oude examen achter elkaar. Kies steeds een examen uit 2018 of later.

Oude examens kun je downloaden van examenblad.nl. Hier vind je ook de n-term van elk examen. De n-term geeft aan hoe moeilijk het examen is: hoe hoger de n-term hoe moeilijker. Vanwege de hogere moeilijkheidsgraad geldt ook: hoe hoger de n-term, hoe minder punten je nodig hebt voor een voldoende.

Kijk jezelf na het examen na met behulp van het correctievoorschrift behorende bij het examen en geef jezelf een cijfer met behulp van de omzettingstabel normering.